сезони:
2019 2020
21 Април 2020

ЗА ПЪРВИ ПЪТ - ОНЛАЙН ИЗДАНИЕ НА ТФ ФЕСТ

10 Март 2020

ОТЛАГАТ СЕ ПРОЛЕТНИТЕ ИЗЛОЖБИ В МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ

09 Март 2020

КОМПЮТРИ НА КОЛЕЛА ПРЕДСТАВЯ TRUCK EXPO 2020

26 Февруари 2020

60% ПОВЕЧЕ РЕГИСТРИРАНИ ПОСЕТИТЕЛИ СПЕЦИАЛИСТИ НА ИЗЛОЖБИТЕ „АГРА“, „ВИНАРИЯ“ И „ФУДТЕХ“

25 Февруари 2020

КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ПРИЛОЖНО ТВОРЧЕСТВО – ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИЗЛОЖБАТА „ПРИРОДА, ЛОВ, РИБОЛОВ“

23 Февруари 2020

ТЪРГОВЕЦ ОТ СЕВЛИЕВО ПОЛУЧИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ

22 Февруари 2020

51 ПРОДУКТА С НАГРАДИ ОТ КОНКУРСА "ИЗБОРЪТ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ 2020"

21 Февруари 2020

ДВЕ ГОЛЕМИ НАГРАДИ В КОНКУРСА ЗА ДИЗАЙН НА „АГРА“, „ВИНАРИЯ“ И „ФУДТЕХ“

21 Февруари 2020

ЗА ПЪРВИ ПЪТ - ПАРФЮМИ СРЕД НАГРАДЕНИТЕ НОВОСТИ НА "АГРА"

20 Февруари 2020

40 НОВИ ПРОДУКТА С ОТЛИЧИЯ ОТ „ВИНАРИЯ“ И „ФУДТЕХ“

19 Февруари 2020

МИНИСТЪРЪТ НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ОТКРИ ИЗБОЖБИТЕ "АГРА", "ВИНАРИЯ" И "ФУДТЕХ"

17 Февруари 2020

ПРЕДСТОИ ГОЛЯМОТО ОТКРИВАНЕ НА „АГРА“, „ВИНАРИЯ“ И ФУДТЕХ“

16 Февруари 2020

ДИОНИСИЕВО ШЕСТВИЕ ДАДЕ ВНУШИТЕЛЕН СТАРТ НА „ВИНАРИЯ 2020”

13 Февруари 2020

ЛУКАНКА С РОМ И БОНБОНИ С ТРЮФЕЛ НА ИЗЛОЖБАТА "ФУДТЕХ 2020"

11 Февруари 2020

"АГРА 2020" ПОКАЗВА ЕДИНСТВЕНАТА В СВЕТА МАШИНА ЗА РОЗИ

04 Февруари 2020

ЧИСТАТА ХРАНА Е ВОДЕЩА ТЕМА НА ИЗЛОЖБАТА "ФУДТЕХ 2020"

28 Януари 2020

ИЗЛОЖБАТА „ВИНАРИЯ 2020“ ИЗНЕНАДВА С БОГАТА СЕЛЕКЦИЯ ОТ НАПИТКИ

21 Януари 2020

ЖИВОТНОВЪДСТВОТО Е НОВИЯТ ХИТ НА ИЗЛОЖБАТА „АГРА“

51 ПРОДУКТА С НАГРАДИ ОТ КОНКУРСА "ИЗБОРЪТ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ 2020"

Българинът  предпочита традиционни храни и напитки, но същевременно е отворен и за експерименти с вкуса – това показа конкурсът „Изборът на потребителя 2020“, който се проведе в рамките на изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“ в Международен панаир Пловдив. Състезаваха се 119 изделия,  оценени от 2800 анкетирани посетители. Партньор в организирането на престижното състезание е Университетът  по хранителни технологии.
    Бизнесът е настроен  експериментално, а потребителите откликват положително на новостите, коментира гл. ас. д-р Георги Тосков от Университета по хранителни технологии. Като пример той посочи сиренето лабне, което не е познато на пазара, но стана фаворит. То се нарежда сред победителите в категория „Млечни продукти“, които са общо осем.
    При консервите интересът е към съчетанието от традиционни рецепти и иновативни технологии, каза д-р Тосков. Това обяснява факта, че в тази категория сред финалистите  има  три вида лютеница наред  с екзотична паста от черен трюфел.
    В категорията „Хляб и сладкарски изделия“ се откроява родопският хляб с квас, който отговаря на нагласите да се търси автентичното. Старият вкус от миналото и естествен произход на суровините – това е формулата  на успешните месни продукти, изтъкна д-р Тосков. В този раздел най-много точки събра ябълкова пуска, която представлява деликатес от свинско месо, напълнено в мехур с подправки.
    В категориите „Кафе, чай, напитки“ и „Ядки и сушени плодове“  предпочитанията категорично са за биоизделия,  като био шипков нектар, био сок от червена ябълка, био орехово масло.
    Голямата изненада бе в категория „Вино“, където отличените продукти са най-много. Потребителите харесват по-интересни интерпретации с плодов вкус, отбеляза д-р Тосков. Сред финалистите са боровинково вино,  смес от череша с мерло, купаж от сира и марселан, но има и класически варианти  като гъмза, мелнишко вино, розе и други. В раздел „Спиртни напитки“ също се акцентира на екзотичното, там се откроиха дюлева ракия и яйчен ликьор с шоколад.
    Българите  вече обръщат голямо внимание  какво слагат на трапезата си, те предпочитат здравословни храни и изделия на малки производители, с които могат да имат директен контакт и да получат информация, обобщи д-р Тосков.
Той посочи, че за всички продукти от конкурса са дадени изключително високи оценки от взискателното жури на потребителите, като българските марки доминират в класацията. Голямата награда – плакет, взимат 20 изделия, а с грамоти са отличени други 31, като разликата в резултатите между двете групи е много малка.
Това е още едно доказателство, че производителите на храни и напитки у нас вече работят в по-висока орбита и пазарът скоро ще изглежда по различен начин, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

 

Пълния списък на наградените продукти - вижте тук.

 

Посещавайки нашия уеб сайт, Вие приемате да използвате "бисквитки" (cookies).

Научете повече за начина и използването на бисквитки от нашата Политика за поверителност  и  Политика за използване на cookies .