Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Бизнес и наука създават иновации за сигурността на Европа

Взаимодействието между  бизнеса и науката за укрепване на сигурността в Европа е основен акцент на две събития от съпътстващата програма на  Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“. Научната конференция и Индустриалният форум са  част и от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество в интерес на общата европейска отбрана и сигурност“ е темата на Деветата международна научна конференция, която ще се проведе на 31 май. В нея са поканени да участват директорите по изследвания и технологии и директорите по въоръженията на страните членки на Европейския съюз, както и представители на Европейската комисия и Европейската агенция по отбрана. Във форума ще се включат също  представители на академичните среди, университети и научноизследователски организации от страната и чужбина.

Ще бъдат дискутирани перспективите на  Европейския фонд за отбрана, инициативи и бъдещи програми в подкрепа на научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество. Докладите ще представят системи и технологии за бойни действия, за комуникация и киберсигурност,  военно-политически, социални и икономически аспекти на отбраната. Организатор е Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“.

Развитието на конкурентна и иновативна европейска отбранителна индустрия е във фокуса на заседанието на Индустриалния форум на 30 май. Ще се обсъждат възможностите за коопериране между държавите членки на ЕС, предприятия, научно-изследователски центрове и университети, а също – начините за използване на  Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната (EDIDP) за подпомагане на инвестициите в съвместни научни изследвания и разработване на отбранителни изделия и технологии.

Освен членовете на Индустриалния форум, в събитието ще участват и  други представители на българската отбранителна индустрия, държавни и неправителствени организации, научни институти. Основни лектори са председателят на Групата „Приятели на председателството“ (Friends of Presidency - FoP), директорът на Дирекция „Отбрана и сигурност“ в Асоциацията на аерокосмическата и отбранителна индустрия в Европа (ASD), както и членове на Комитета за изследвания в областта на отбраната към ASD.

Международната изложба  „Хемус 2018 – отбрана, антитероризъм, сигурност“ ще се проведе от 30 май до 2 юни в Международен панаир Пловдив с участието на 68 компании, научни институти и висши училища от 13 държави. Генерален спонсор е ВМЗ.

Назад

Нагоре