Български изобретения обраха златните медали на ЕСЕН 2018

Продукти на български фирми обраха златните медали от Международния технически панаир. Общо 29 експоната бяха отличени в Конкурса за иновации, а 17 от тях са разработки на наши предприятия. Наградите бяха връчени на церемония във Виенския павилион на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум.

България е пред прага на ускорено развитие, за тази година очакваме 4% ръст на икономиката, заяви ресорният заместник-министър Лъчезар Борисов в приветствието си към изложителите. Машиностроенето, електрониката, електротехниката са интересни отрасли за  инвеститорите, а Международен панаир Пловдив е институция, която изпълнява приоритетите на правителството за интернационализация на българския бизнес, добави той.

Благодаря на всички, които присъстват на Техническия панаир, и на държавата за нейното отношение към вас, българските предприемачи, подчерта Георги Гергов, поздравявайки участниците в конкурса.

Сред отличените изделия на наши фирми са иновации в световен мащаб, като  експонатите на рекордьора по златни медали - „Елпром Троян“. Компанията получи 4 приза за продукти в сферата на мониторинга и защитата от аварии при работата на електромоторите. Чрез тези постижения новости от автомобилостроенето се внедряват в електротехниката, обясниха създателите. Според експерти разработките са на границата на Индустрия 5.0. „Елпром Троян“ бе удостоен за втори път  с Голямата награда за дизайн на панаирна експозиция „Кристален тетраедър“ заради авангардната визия на щанда.

Световна новост е и  супермощният слънчев колектор за топла вода на производител от Силистра. Скоро на пазарите в Европа и САЩ ще се появи  интегрирана бизнес система – облачно решение от висок клас, на наша софтуерна фирма. Панаирно злато спечели и система с фискална памет за бензиностанции на самообслужване, която пести разходи за персонал.  Приз получи и битумен продукт, с чиято помощ фрезован отпадъчен асфалт може отново да се използва при ремонти на пътища.  Мини мандра за малки количества сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко също е сред призьорите.

Носител на авторитетната награда стана и автомобилът KUV 100 на индийската марка „Махиндра“. Тя дебютира у нас на  „Ауто сити Пловдив 2018“.

Конкурсът е в пет категории:  “Машиностроене”,  “Електроника и електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации, офис техника”, “Транспорт и автосервизно оборудване”,  “Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа  промишленост”,  “Строителство”. Начело на Централната комисия беше Кирил Войнов,  председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Наградите бяха връчени от: Лъчезар Борисов - заместник-министър на икономиката, Кирил Войнов, Георги Гергов, Евелина Апостолова – заместник областен управител на Пловдивска област, Савина Петкова – председател на Общинския съвет в Пловдив, д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив, и изпълнителния директор  Богомил Бонев.

В Конкурса за дизайн бяха отличени още три панаирни експозиции.  Грамоти получиха „Ритал“ и „Елика елеватор“ с автори на проектите съответно художникът Костадин Демирев и арх. Тодор Василиев, както и турската фирма “Ател Айдинлатма“.