Еврокомисар участва в конференция на  „Хемус 2018”

Елжбета Биенковска, еврокомисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия, присъства на научна конференция в рамките на Международната изложба за отбранителна  техника „Хемус 2018“. Тя поздрави участниците във форума, който се състоя на 31 май в Конгресния център на Международен панаир Пловдив. Проявата е част от календара на на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и бе открита от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Взаимодействието между  бизнеса и науката за укрепване на сигурността в Европа стана основен акцент на събитието. Тема на Деветата  международна научна конференция, която традиционно се организира по време на изложението „Хемус“, е „Научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество в интерес на общата европейска отбрана и сигурност“. В нея участват  директорите по изследвания и технологии и по въоръженията на страните членки на Европейския съюз, представители на Европейската комисия и Европейската агенция по отбрана,  на академичните среди, университети и научноизследователски организации, на водещи компании от страната и чужбина.

Сътрудничеството между бизнес, образование и наука, което виждаме на това изложение, е сигурна гаранция за нашите амбиции да участваме пълноценно в Европейския фонд за отбрана и в интеграцията в европейската отбранителна индустрия и наука, заяви президентът на България Румен Радев при откриването на „Хемус 2018“ на 30 май.  Наред с фирмите, тук  са научни институти и висши учебни заведения, които със своите разработки задават посоките на модернизиране и развитие на отбранителната индустрия,  коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е основен партньор и домакин на изложбата.

На научната конференция бяха дискутирани перспективите на  Европейския фонд за отбрана, инициативи и бъдещи програми в подкрепа на научните изследвания, иновации и индустриално сътрудничество. Докладите представиха системи и технологии за бойни действия, за комуникация и киберсигурност,  военно-политически, социални и икономически аспекти на отбраната. Организатор е Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“.

Международната изложба  „Хемус 2018 – отбрана, антитероризъм, сигурност“ продължава  до 2 юни в Международен панаир Пловдив с участието на 69 компании, научни институти и висши училища от 17 държави. Генерален спонсор е ВМЗ.