Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Изложбата „Хемус“ показва иновации в отбраната и сигурността

Широк кръг иновации в областта на отбраната и сигурността ще покаже Международната изложба „Хемус 2018“, която ще се проведе от 30 май до 2 юни в Международен панаир Пловдив. Над 60 български и чуждестранни фирми ще демонстрират последно поколение техника, оборудване и продукти с военно и гражданско предназначение.
Един от хитовите експонати е конвертоплан, който съчетава предимствата на коптер и на самолет. Той се използва промишлеността, селското стопанство, енергетиката, инфраструктурата, нефто-газовите тръбопроводи, транспорта, картографията, охраната, екологията други сфери.  Посетителите ще видят мобилни системи за охрана на  граници и на различни обекти, термовизионни мерници и камери, уреди за наблюдение и стрелба в дневни и нощни условия.
Интересна за специалистите ще бъде цялостна  линия от съвременни доказани в бой решения на известна израелска компания. Това са дистанционно управляема оръжейна станция, тактическа комуникационна система, съоръжения за военноморска и противовъздушна отбрана, оръжеен пакет за изтребители, тактически ракети с висока точност. Част от тях са разположени на бронирана колесна платформа за по-голяма мобилност.
Ноу-хау в областта на бронираните превозни средства предлага френска  фирма. Самоходни устройства за разузнаване, насочване и изстрелване са акцентът в експозицията на компания от Латвия.
Три модела на корвета и един на баркентина ще представи българска фирма, която на предишното издание на изложбата сключи споразумения  за сътрудничество с три водещи европейски компании. Така техните модерни системи вече може да се разполагат върху бойни кораби,  построени в България.
Гигантът на българската оръжейна индустрия – Вазовските машиностроителни заводи, презентира най-новите си изделия, сред които неуправляеми авиационни ракети, неконтактни дистанционни взривители, различни видове изстрели. ВМЗ е генерален спонсор на „Хемус 2018“. 
Изложбата се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката на Република България, организатор е  фондация „Хемус-95“, а основен партньор – Международен панаир Пловдив. В съпътстващата програма присъстват международна научна конференция, част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, заседание на индустриалния форум, демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“.
Право на достъп през първия ден имат само официалните гости,  от втория ден до края -  специалисти, търговци и представители на деловите среди с покани или предварителна онлайн регистрация. Посетители с билет влизат само през последните два дни. От съображения за сигурност лица на възраст под 16 г. трябва да са с придружител.

Назад

Нагоре