Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Марки от 24-каратово злато блестят на изложението „Булколекто“

Марки, направени от 24-каратово злато, се показват за първи път в България на изложението „Булколекто 2016“. То продължава от 21 до 23 октомври в Международен панаир Пловдив.

Уникалната колекция включва 22 експоната, представляващи първите пощенски марки, издадени през XIX век в редица държави, сред които Англия, България, САЩ, Русия, Швейцария, Бразилия, Монако, Норвегия и други. В наши дни хартиените екземпляри са изключително скъпи, защото са много редки, а златните – още повече, тъй като са били в серии само по сто броя,  обясни Христо Николчев, главен секретар на Съюза на българските филателисти (СБФ), който е съорганизатор на изложението.

Според експерти  сбирката  може да струва над 1 милион евро, но това е само ориентировъчна стойност, тъй като златни марки никога не са се появявали на аукциони, за да има точна цена, добави Христо Николчев. Колекцията  „Златните пощенски марки на света от ХІХ век” принадлежи на председателя на СБФ Спас Панчев и е извадена от трезора на БНБ, за да гостува на „Булколекто 2016“.

Другата изненада на изложението е новата мода да се събират SIM карти. Показани са няколко поредици, както и серии от фонокарти с изображения на природни и културни забележителности на България. За първи път на „Булколекто“ идват любопитните сбирки  „Историята на кибритените етикети“, „Най-редките опаковки на ножчета за бръснене“, „Най-старите бутилки за кока-кола“ и „Красотата на филателните медали“. Може да се видят  също  български монети и банкноти, събрани от Нумизматично дружество-Пловдив.


„Шестото издание на „Булколекто“ отново представя значими колекции. Разширява се техният тематичен обхват, което прави проявата още по-интересна за ценителите и широката публика“, заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.

Пловдив е един от най-силните филателни центрове на Балканите, а за това допринася и  „Булколекто“, подчерта изпълнителният директор на „Български пощи“ Деян Дънешки, който откри изложението. Като знак за значимостта на града във филателнато движение,  през 2017 г. ще бъдат пуснати издания, посветени на домакинството на Европейската столица на културата и 125-годишнината от Първото българско изложение, съобщи той.

Веднага след старта беше валидиран блок с 4  марки и илюстрован плика на тема  „WWF – шипобедрена костенурка“. Изданието е изключително ценно за филателистите, отбеляза Деян Дънешки. До края на изложението ще бъдат валидирани блоковете „Транспорт – мотоциклети“ и „Суперкотка котка на България”.

Новите серии може да бъдат закупени на щанда на  „Българска филателия и нумизматика“. Там се предлагат всички наши пощенски марки, които са в употреба, чуждестранни марки,  пълни комплекти на годишнини.  Компанията „Български пощи“ демонстрира всички свои услуги и продукти в специално откритата временна станция.

Освен филателните колекции, посетителите могат да видят богати сбирки от монети, банкноти, пощенски картички, вестници, значки, медали, сувенири и антикварни предмети. Щандовете са разположени в палата 7, която е отворена от 9 до 18 ч., а в неделя – до 16 часа.

Назад

Нагоре