Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Над 300 проби се състезаваха за Златен ритон от „Винария 2018“

Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки участваха в международния конкурс, който определя носителите на награди от Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2018“. Те се състезаваха за приза „Златен ритон“, най-престижното българско отличие в бранша,  за  златни, сребърни и бронзови медали.

Напитките се оценяваха от 20-членно жури, в което  участваха утвърдени дегустатори от страната и чужбина.  „Българските дегустатори имат изключителен опит, който е оценен от редица международни форуми. Този факт потвърждава високия авторитет на нашите енолози, които са на световно ниво, и е гаранция, че с професионализма си ще определят безапелационно най-добрите напитки на ВИНАРИЯ 2018“, коментира председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

И тази година в състава на дегустационната комисия  участваха чуждестранни енолози. Сред тях бяха вино блогърът Пол Капуто от Англия, който за втора поредна година е член на журито, и сръбският дегустатор Томислав Иванович – с дългогодишен опит в международни винени конкурси. Председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

Международният конкурс за вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света, за да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и  дегустационен лист“, посочи Станимир Стоянов. Той уточни, че системата е световно призната и гарантира обективност, затова и голяма част от международните конкурси работят с нея.

Станимир Стоянов прогнозира, че на ВИНАРИЯ 2018 ще има интересни вина от последна реколта и червени купажни вина от 2016 година с високо качество и модерен стил.

Международните дегустации, организирани от Националната лозаро-винарска камара и Съюза на енолозите в България с подкрепата на Международен панаир Пловдив, се  проведоха от 16 до 19 февруари 2018 г. в парк-хотел „Санкт Петербург“.  Имената на победителите ще бъдат обявени на 21 февруари.

Назад

Нагоре