Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Новостите на „Винария 2019“ впечатлиха посетителите

Новостите, представени на изложбата „Винария 2019“ силно впечатлиха посетителите.  Те да първи път дегустираха два вида 10-годишно естествено пенливо вино – бяло и розе, отлежавало в дъбови бъчви в Португалия.

Своя дебют на изложбата направиха бяла и черна австрийска водка „Х“, произведена от висококачествен картофен спирт без остатъчни аромати. Тя е 12 пъти дестилирана през диамантено-златни филтри.

На щанда на фирмата-вносител за първи път бе представена и португалската бира „Роял Версай“, произведена по белгийска крафт технология. Тя се предлага в луксозна бутилка от шампанско, като е позиционирана в премиум класа на пивото. Отличава се с мек и приятен сладък вкус.

Вносителят на напитки от Испания, Португалия и Австрия е известен със синьото вино, което преди 3 години беше представено за първи път на „Винария“.

Тази година той предложи  три вина от сортовете „Шардоне“, „Вердеко“  и „Просеко“, както и естествено пенливо вино. „Уникалният син цвят се добива по специална технология от напълно естествени продукти - от пигмент, извлечен от люспата на червеното грозде мерло, без изкуствени оцветители и ароматизатори“,  посочи изложителят Борис Борисов.

За първи път на „Винария 2019“ се представиха вина от нови за българския пазар италиански сортове грозде – „Алянико“, „Фаланина“ и „Чиро“. Те са специфични за Лацио, Кампания, Сардения и Калабрия. Червеното алянико е с много наситен цвят и плътно тяло, а в аромата му се долавят нотки на ванилия. От този сорт се произвежда вино „Таурази“, което става почти черно на цвят. Бялото фаланина е плътно и наситено с дълъг послевкус и се консумира охладено. Алянико и фаланина са най-популярните и предпочитани вина в ресторантите в област Кампания.

Единствено в Калабрия се произвежда розето от сорт „Чиро“, което има аромат на плодове и усещане за пенливост. „На изложбата представихме вина, които са създадени в малко познати италиански винени региони, като идеята ни е да ги продаваме в специализираните магазини в България“, каза изложителят Гаетано Ладзерини.

При изключителен интерес премина първото участие и на производителя на крафт бира от Перущица. Пивоварната предложи на посетителите пет вкуса: „Пилс“, „Вайс“, „Раух“, „Самър“ и „Стаут“. Бирата е създадена според немски закон за чистота на бирата, който датира от 1518 година, заяви  Николета Калейна от „Хилс“. Тя допълни, че са намерили нови заведения и търговски вериги, в които ще се предлагат техните продукти.

За първи път на мегафорума участва словенска фирма, която демонстрира иновативно оборудване и части за винопроизводството и агросектора. Тя е представител на немска компания за Югоизточна Европа, която произвежда компоненти за двигатели, филтри, мехатроника, турбокомпресори, термоуправление и автосервизно оборудване за диагностика и техническо обслужване, подходящи и за селскостопански машини. „Словенската фирма е намерила потенциал на българския пазар. Тя участва в мегафорума за агробизнес и вино и вече заяви участие на Международния технически панаир“, каза асистентът на компанията Йоана-Криста Иванова.

„Изложителите на „Винария“ и „Агра“ демонстрират модерни съвременни технологии със спазени стандарти за качество и ефективност. И тази година продължава зелената тенденция в предлаганите стоки и машини в агро сектора и винопроизводството“, коментира главният директор на панаира доц. д-р Иван Соколов. Той уточни, че изложителите, които представят свои продукти в националния изложбен център, са иновативни и динамични компании, които са пулсът на съвременния бизнес.

Назад

Нагоре