Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Президентът Радев откри Европейския форум за социално предприемачество

Бизнесът показа, че може да работи не само за печалби, а и за обществено полезен интерес, заяви президентът на Република България Румен Радев  при откриването на 6-ия Европейски форум за социално предприемачество в Международен панаир Пловдив. Проявата продължава от 30 март до 2 април 2017 г. и включва панаир на социални предприятия, международна конференция, кръгли маси и дискусии.

Каузата на социалната икономика  е хората с увреждания да се чувстват пълноценни граждани, добави Румен Радев. Заедно с европейските институции ще търсим измерения за нейното разширяване, подчерта той, преди да пререже лентата.

Президентът отдели повече от час, за да разгледа експозициите на близо 100 фирми и сдружения, които се представят в Европейския панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика. Румен Радев беше впечатлен от качеството на изделията по щандовете,  купи си ръчно рисуван шал и торбичка с новото лого „Произведено в България от хора с увреждания“, получи като подарък мускалче с розово масло и сувенири. На всяка крачка хората го спираха, за да се снимат с него.

Още преди официалното откриване посетители препълниха палата 6, където са разположени щандовете на Европейския панаир. Най-голям е интересът към новите колекции детско, дамско и мъжко облекло, които са много търсени заради високото качество и достъпните цените.  Те може да се видят и на модните ревюта, които се правят всеки ден.


Изложителите показват  също трикотаж, работно облекло и обувки, изделия от дърво, пластмаса и метал, накити, аксесоари, занаятчийски произведения - ръчно изработени икони, кутии за бижута, чинии, играчки и други, сладкарски и хлебни изделия, консерви, биопродукти и биокозметика, услуги за хора с увреждания. Демонстрирани са 67 иновативни продукта.

Изложението е основната проява в рамките на  Европейски форум за социално предприемачество. Това събитие е изключително важно за Европейския съюз, тъй като социалната икономика става основен двигател на растежа, подчерта в приветствието си Лука Жайие, президент на Група III “Други организации” в  Европейския  икономически и социален комитет. Секторът обхваща 10% от компаниите в ЕС и дава работа на 11 милиона души.

Тук се срещат бизнесът, научните среди, експерти и политици, за да създадат мрежа за сътрудничество, подчерта служебният министър на труда и социалната политика Гълъб  Донев. Той припомни, че в България има над 2400 кооперации, а заетите в тях са 500 000 души.

Този форум се утвърди като международен център за подкрепа на стопанската дейност, съчетаващ бизнес и социални елементи, каза главният директор на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов.  Организатори на събитието са Европейската комисия,  Европейският икономически и социален комитет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия, Министерство на труда и социалната политика, Агенцията за хората с увреждания. Официални гости на откриването бяха също Мануел Марискал, председател на Световната организация на производствените кооперации и кооперациите за услуги, и Йенс Нилсон - съпрезидент на интергрупата за социална икономика към Европейския парламент.

Изложението може да се разгледа всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа в палата 6 на панаирния комплекс в Пловдив.

Назад

Нагоре