Президентът Румен Радев откри изложбата „Хемус 2018“

Президентът на България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев откри Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2018“. Тя се провежда от 30 май до 2 юни в Международен панаир Пловдив под мотото „Отбрана, антитероризъм, сигурност“.  67 компании и научни институти от 17 държави представят  последно поколение техника, оборудване и продукти с военно и гражданско предназначение. Изложението се организира от фондация „Хемус '95“ под патронажа на  Министерството на отбраната и Министерството на икономиката.

Тук виждаме конкурентните способности на сектора в световен план, заяви президентът Румен Радев.  Официални делегации от Европа, Азия и Африка ще посетят „Хемус 2018“, което е знак за големия интерес към събитието, изтъкна в своето приветствие към участниците  вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Изложбата дава възможност да се покажат  решения на много проблеми в едно трудно време, когато се сблъскваме с тероризма и в реалния, и във виртуалния свят. Тя е  платформа  за укрепване на сигурността в различни аспекти“, изтъкна в своето приветствие д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е основен партньор и домакин на проявата.  Генерален спонсор е ВМЗ.

Сега  изложителите са с 21% повече, а държавите – с 8, в сравнение с предишното издание. Участниците демонстрират актуалните тенденции в областта на отбраната, супертехнологии и иновативни изделия в палата 3. На откритите  площи пред нея са обособени осем центъра –  автотранспорт, специализирани машини,  авиационна техника и видолазна екипировка на ВМС, въоръжение и оптични прибори, средства за индивидуална и балистична защита, системи за моделиране и симулации, полеви комуникационни средства на ВВС, техника на МВР. Производителите от военнопромишления комплекс навлизат в нови сегменти и така допринасят за повишаване на сигурността не само в реалния, а вече и във виртуалния свят, коментира д-р Иван Соколов.

Експозициите може да бъдат разгледани от посетители с билети на 1 юни от 10 до 17 ч. и на 2 юни – до 15 часа. Лица на възраст под 16 г. трябва да са с придружител. Цената на талоните за вход е 4 лева, а за  пенсионери,  инвалиди и деца с придружител струва  два лева.

Право на достъп в първия ден имат само официалните гости,  от втория ден до края -  специалисти, търговци и представители на деловите среди с покани или предварителна онлайн регистрация.

Взаимодействието между  бизнеса и науката за укрепване на сигурността в Европа е основен акцент на две събития от съпътстващата програма на  „Хемус 2018“ - научна конференция (31 май) и заседание на Индустриалния форум (30 май). Те  са  част и от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В програмата са включени и демонстрационни стрелби на полигона „Змейово“.