Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Редки пощенски карти и стари сметачни машини са сензацията на „Булколекто 2017“

Редки пощенски карти и стари сметачни машини „Елка“ са сензацията на изложението „Булколекто 2017“, което се провежда от 20 до 22 октомври в Международен панаир Пловдив под мотото „Колекционерството – хоби, култура, инвестиция“.

За първи път ценителите могат да видят  максимафилна изложба с участници от  България, Румъния, Македония и Сърбия. На 50 табла са разположени комплекти от пощенски карти и марки с еднакъв сюжет. Това позволява по-ясно да се открои изяществото на миниатюрните филателни ценности. Изложбата е много интересна и като художествена изработка, и като съдържание на експонатите, които са посветени на обекти от различни области на науката и изкуството, коментираха представители на международното жури.

Другата изненада на „Булколекто 2017“ е Денят на хобито, планирана за 22 октомври. Специално внимание ще бъде обърнато на нетрадицонни сбирки. Акцентът ще са демонстрациите със  стари сметачни машини „Елка“, около които още в първите часове на изложението се събраха любопитни посетители.

И тази година  продължава тенденцията за разширяване на географския обхват и на тематиката на представяните сбирки, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив,  при откриването.  „Булколекто“ вече е сериозно културно събитие за Балканите и се превърна в традиция за колекционерите не само у нас, а и в съседните държави, изтъкна Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти (СБФ), който е основен организатор. „Булколекто“ заема достойно място сред подобни европейски прояви, подчерта Деян Дънешки, изпълнителен директор на компанията „Български пощи“, съорганизатор на форума.


Тук филателистите могат да си купят марки, които скоро ще бъдат рядкост, тъй като са в малък тираж. Те се продават във временната пощенска станция и на  щанда на  „Българска филателия“, наред с други издания.

Веднага след откриването бе валидиран малотиражен блок-лист,  посветен на Световната филателна изложба „Бразилия 2017“.  В него е включена и марка, изобразяваща първия гол на Пеле за националния отбор.  На 21 октомври ще бъдат представени за първи път блок-листовете „Фауна. Ние, врабчетата“ с  рисунки на Йордан Радичков и “Алтернативен транспорт”, включващ  изображения на ролери, скейтборд и други подобни средства.

Освен филателните колекции, посетителите могат да видят и купят монети, банкноти, пощенски карти, вестници, значки, медали, сувенири и антикварни предмети. Сред изложителите са и фирми, предлагащи пособия за различни колекционерски области. Щандовете са разположени в палата 7 и са отворени  от 9 до 18 ч., а в неделя – до 16 часа.

Паралелно се провеждат:  Международна изложба „Медикус, Денто, Галения” (до 21 октомври), Специализирана  изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна есен“ (до 22 октомври),  международни киноложки изложби с финали за Световната купа (21-22 октомври).

Назад

Нагоре