Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Силно присъствие на български вина от местни сортове на “Винария 2019“

Силно присъствие на български вина, ориентирани към местни сортове, има на „Винария  2019“.  В 27-ото издание на международната специализирана изложба участват 127 български и чуждестранни фирми. 28 са новите изложители, а 7 компании се завръщат на престижния форум за лозарство и винарство. Със свои продукти се представят Австрия, България, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция, Франция и Швейцария.

„Градът на виното е по-голям и по-интересен. Тази година в него се демонстрират нови продукти, които следват зелената линия и желанието на потребителите за здравословно хранене и по-висок стандарт на живот“, заяви в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. „Над 200 са отличията от международни конкурси за български винопроизводители само през миналата година“, подчерта  изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той посочи, че за 7-а поредна година се наблюдава ръст на износа на вино. 64 млн. литра вино е изнесено през миналата година, а вътрешното потребление е около 120 млн. литра.

В момента се разработва нова концепция и визия на Международния конкурс за вина, спиртни напитки и винено бренди, за да стане още по-авторитетен, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара, която е организатор на проявата. Целта е да се привлекат повече чуждестранни журналисти, сомелиери, търговци и ценители, за да може по-добре да се промотира българското вино по света, се казва в официалното становище на Камарата. Новият формат на конкурса ще влезе в сила още догодина – на „Винария 2020“, добавиха от НЛВК.

За пета поредна година Градът на виното, пресъздаващ уникалната атмосфера на пловдивските възрожденски къщи, посреща посетителите със зони за дегустации на най-добрите вина, за гурме демонстрации, за презентации и майсторски класове, както и с места за отдих и магазин, където ценителите могат да купят вина на цени на производителите.

Гостите на 11-а палата имат възможността да оценят  предлаганите продукти в конкурса „Изборът на потребителя“. Градът на виното очаква своите посетители до 24 февруари в Международен панаир Пловдив.

Назад

Нагоре