Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

СтартЪп зоната на ЕСЕН 2016 впечатли чуждестранни компании

СтартЪп зоната, която бе организирана за първи път тази година в рамките на Международния технически панаир, впечатли чуждестранни компании от Чехия, Австрия, Германия, Русия, Япония и други държави. Това заяви председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов при откриването на форума „Дни на кариерата – ИТ,  телекомуникации, аутсорсинг“. Той се проведе на 14 октомври 2016 г. в Конгресния център на Панаира.

В СтартЪп зоната бяха представени  разработки на студенти и млади учени от Техническия университет-София, филиал Пловдив, и Техническия университет-Варна. Те предизвикаха голям интерес от страна на чуждестранни фирми, подчерта  д-р Иван Соколов. А представители на  индустриалния гигант „Мицубиши“ обстойно се започнаха с  иновативните продукти от областта на роботиката, създадени в   Техническия университет-София, филиал Пловдив.

По време на  ЕСЕН 2016 техническите университети в София и Варна сключиха договори за съвместна дейност с висши учебни заведения в Русия. Партньорството предвижда съвместна подготовка на специалисти и общи изследователски проекти.  Техническият университет в София и Югозападният държавен университет на Русия стават лидери в развитието на системата за научно-техническо сътрудничество между двете държави.  Договорът между тях  бе сключен след кръглата маса  “Иновационна мрежа Русия-Българи: инструменти и перспективи“, която се проведе на 26 септември.


Тези резултати показват, че СтартЪп зоната е полезна инициатива, затова смятаме да я развиваме още по-активно, коментира д-р Иван Соколов. Тук, на форума „Дни на кариерата – ИТ,  телекомуникации, аутсорсинг“, намерихме още един партньор в лицето на „Телевик България“, която е част от белгийската  „Телевик груп“ и произвежда високо технологична електроника, съобщи той.

Това е поредната стъпка, която предприема Международен панаир Пловдив в подкрепа на младите изобретатели. Те не само ще имат възможност да показват разработките си на най-престижната технологична среща на Балканите, но ще получат и съдействие за делови контакти с компании производители. 

Част от дейността на националния изложбен център за активизиране на връзките между бизнеса и образованието е домакинството на националната проява „Дни на кариерата“. Нейната специализирана секция за информационни техонологии, телекомуникации и аутсорсинг гостува за първи път в Пловдив. Участваха 26 водещи компании от сектора, а стотици студенти посетиха техните щандове, предлагащи свободни позиции за стаж и работа.

Назад

Нагоре