Международен панаир Пловдив

ПресинформацияПрехвърли и запиши в PDF

Ученици показват майсторлък в 11 професии на Панорамата на професионалното образование

Ученици от цялата страна показват знания и умения в 11 професии в рамките на  Панорамата на професионалното образование. Тя се провежда на 20 и 21 април 2018  г. в Международен панаир Пловдив. Над 320 са участниците във форума, организиран от Министерството на образованието и науката, за да покаже резултатите подготовката на бъдещите кадри в икономиката.

10-ото издание на най-голямото ученическо състезание у нас представя елита на 150 професионалните гимназии. Част от него мери сили с истинските майстори в рамките на турнирите за Националната кулинарна купа на България 2018, където са включени конкурси за най-добър млад готвач, хлебар-сладкар и сервитьор. Утрешните звезди демонстрират приготвяне на ястия и тяхното презентиране, подредба на трапезата и поднасяне на храната.

Най-атрактивна е надпреварата в разделите за озеленяване и цветарство, за фризьорство и грим.  Озеленителите и цветарите изработват букети  и аранжират кошници. Фризьорите правят прическа, съчетаваща класика и авангард, а гримьорите предлагат подходящи решения за разкрасяване. Със своя свеж стил вниманието привличат моделите на модните дизайнери.


Впечатляващи са и колекциите от среден и висок клас обзавеждане на бъдещите мебелисти, както и дърворезбата, сътворена от тях. В състезанието за най-добър млад строител  се изпълняват задачи за зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки и настилки.  Монтьори на електронна техника и компютърни системи се надпреварват в конкурса      по приложна електроника „Мога и зная как“. В програмата е включена и категория „Най-добра бизнес идея“.

Панорамата на професионалното образование допринася за реализацията на младите хора, като създава активни връзки между тях и работодателите.

Мост между училището и бизнеса е и Международният панаир на тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ, където гимназисти демонстрират мениджърски и експертни умения. 125 учебни предприятия от пет държави ще участват в 21-ото издание, което ще състои на 26 и 27 април в Международен панаир Пловдив. Проявата се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми към Министерството на образованието и науката.

Назад

Нагоре