Международен панаир Пловдив

Експо 2010 Шанхай

15 000 на ден се запознават с България на ЕКСПО

Със своите златни съкровища, загатващи за силата на тракийските владетели, българският павилион  е сред най-посещаваните на ЕКСПО 2010. През нашия щанд средно на ден преминават около 15 хиляди посетители. Той привлича не само туристи, но и инвеститори.

Това е едно от най-респектиращите присъствия на ЕКСПО 2010, заяви   зам.-кметът  на Шанхай Джао Вън, впечатлена от съкровищата на древните траки, античните находки и възрожденските къщи, пресъздадени в експозицията.

„Той  представя уникалното историческо наследство на България с реплики на тракийски златни съкровища, сред които особено внимание заслужават маската на Севт Трети и златния венец. Изключително  впечатляващи са и мозайките от римската епоха ”, коментира Джао Вън по време на Националния ден на България – 14 юни.

„Експо 2010 е впечатляващо по своите мащаби и сме благодарни за възможността да участваме.  Построяването на българския павилион дава възможност да се презентира културния, историческия, морския и риболовен туризъм в България”, заяви при откриването министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Експозицията на нашия щанд е на тема „Град със споделено наследство”. Той представя 12 културни пласта от историята на страната. „Аз разгледах и други павилиони. Българският павилион е сред най-представителните.

Мисля, че нашият павилин представя чудесно страната ни“, бе мнението на Георги Ганчев, който е един от многото посетители, минали през щанда.

Той  е разположен на площ от 324 кв. метра в централната част на изложението, до павилионите на Италия, Испания, Германия, Франция, Турция и Гърция.     Националният павилион е позициониран в общия европейски павилион. Цялостното представяне на България на Световното изложение в Шанхай е организирано и осъществено от Международен панаир - Пловдив, който изгради щанда и експозицията му, подготви и отбелязването на Националния ден и културната програма. Мисля, че върху тези 324 кв. метра успяхме да покажем  всичко ценно и значимо, коментира Виолета Свещарова,  директор на павилиона. 

Интересът към него беше  огромен още при пробното откриване на 25 април, когато го разгледаха по около 1 000 души на час. Сега посетителите са много повече. Те се впечатляват от експозицията, разработена с фрагменти от историята, архитектурата, културата, обичаите и ритуалите на страната. Археологически находки, предмети, използвани в бита и в характерни ритуали, фотоси, аудио и визуални ефекти се свързват в цялостен спектакъл, който предлага на посетителите едно виртуално пътешествие през културната история  на България и нейното богато наследство.

Сред най-атрактивните експонати за посетителите са репликите на находките от времето на траките. Прави ни впечатление, че гостите се застояват най-дълго пред тях, казва Виолета Свещарова.

Целта на българското участие в Световното изложение в Шанхай е да се покажат възможностите на страната като дестинация за културен туризъм. Успяваме ли? - Ето отговорът според мненията на посетители. „Българският павилион ни впечатли с експозицията на исторически паметници и най-вече със своите съкровища“, споделя мъж на средна възраст. „Във Вашия павилион видяхме много филми за страната ви.  Тя е с прекрасна природа. С удоволствие бих я посетил“, добавя студент от Пекин. „Много ми хареса старата къща с терасата, възстановката на улицата, чешмата и фотосите на Стария град в Пловдив“, допълва неговата спътничка.

Сред посетителите на Българския щанд на Световното изложение в Шанхай бе и китайският бизнесмен Ту Хай Минг, който има желание да инвестира в страната ни. „Българския павилион на ЕКСПО 2010  не е голям, но оставя едни много добри чувства и е направен много красиво. Затова съм сигурен, че китайските туристи, които го посетят, ще посетят и България след това“, категоричен бе Ту Хай Минг.

Макар и по-малък от съседните щандове в общата палата на Европа, нашият не остава незабелязан. „О, когато посещавам българския павилион тук сякаш виждам България. Тук мога да видя стари и красиви домове, които се намират във вашата страна. От Вашия павилион мога да науча колко древна и богата история и култура имате и колко е красива страната ви“, заяви директорът на Грузинския павилион Бекар Микаберидзе.

Грузия има огромно желание да бъде  страна-партньор на Международната специализирана изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ през 2011 година. Договорката е била постигната  при среща между представители на Търговско-промишлената палата на Грузия в Китай и на Международен панаир  Пловдив по време на  Световното изложение.

В непосредствена близост до Българския щанд е разположен павилионът на Беларус.  Неговият директор Иван Найдович е категоричен: „Българският павилион бе един от първите, които посетих още преди откриването на Световното изложение в Шанхай. Това е изключително хармоничен  павилион. Мисля, че той работи на същия принцип като нашия. Т.е. той не разказва за историята в детайли, а остава доброто усещане у посетителите, сякаш са били в България“.

Генералният консул на Украйна в Китай Сергей Будиляк също не пести похвали: „Българският павилион според мнението на много мои колеги е изключително хармоничен, както и самата България, както и българите, с които имаме толкова близки култури. Българите са наши братя и е много приятно, че имате толкова красив и хармоничен павилион. Това е най-важното“. 

Украйна вече има ново правителство и нов президент, които са решително настроени да се преборят и да победят кризата и се надявам, че ще се увеличи  присъствието на наши фирми в календара на изложенията на Международен панаир Пловдив, каза още Бурдиляк.

Така освен възхищение, България намери и нови делови партньори на ЕКСПО 2010.

Назад

Нагоре