Международен панаир Пловдив

Експо 2010 Шанхай

Китай влиза в ЕС през България

Възможностите на България като „мост“, през който Китай да достигне  пазарите на „Стара Европа”,  Турция и Близкия Изток беше една от централните теми в Деня на инвестициите  в страните от Централна и Източна Европа, членки на ЕС, който се проведе на Световното изложение в Шанхай. Потенциалът на страната ни беше подчертан няколко пъти в  доклада на френския професор Давид Госе, който беше модератор и основен лектор на форума. Той е преподавател в Китайско-европейската международна бизнес школа (China-Europe Inter-national Business School) и директор на Центъра за международни и бизнес отношения в школата.

Освен него свои впечатления споделиха и представители на големи китайски финансови и индустриални корпорации  с опит в инвестициите в нашия регион, като старши вицепрезидента на „Хуавей Текнолъджис”  Гуо Тианмин, старши мениджъра по корпоративно банкиране в „Bank of China”   Пан Цуйпин, помощник генералния директор  на „Shanghai Maling Aquarius” Джан Жен.

Българското участие на форума беше реализирано съвместно от Службата по търговско-икономически въпроси в  Шанхай и екипа на министерството на икономиката  на ЕКСПО 2010. На всички участници в мероприятието беше раздаден компакт диск, съдържащ  презентации за инвестиционния климат в България, за индустриалните зони и за туризма.

В Деня на инвестициите се включиха също  павилионите на Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Естония, Латвия, Литва. Мероприятието беше организирано от проекта China Investment Forum ( CIF), иницииран от страните от Вишеградската четворка , като акцентът на проекта е привличането на китайски инвестиции в нашия регион. Денят на  инвестициите в страните от Централна и Източна Европа беше подготовка  за същинския форум, който ще се проведе през  ноември в Прага.

България беше представена от генералния консул в Шанхай  Иван Димитров, Анелия Генова, директор на дирекция „ Маркетинг, реклама и информация в туризма” в министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България,  и  Любомир Димитров, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Шанхай.

Участниците в Деня на инвестициите посетиха българския павилион на Световното изложение.
Китай гледа на България като на мост към Европа.

Назад

Нагоре