Международен панаир Пловдив

Експо 2010 Шанхай

България впечатли ЕКСПО 2010

„Българският павилион на ЕКСПО 2010 е респектиращ“, заяви в приветствието си по повод Националния ден на България Джао Вън, зам.-кмет на Шанхай, където се провежда Световното изложение. „Експозицията представя уникалното историческо наследство на България с реплики на тракийски златни съкровища, сред които особено внимание заслужават маската на Севт Трети и златният венец. Изключително  впечатляващи са и мозайките от римската епоха”, добави в словото си Джао Вън.
„Със своето богато културно-историческо наследство България е привлекателно място за туризъм. Това е и акцентът в българското участие на Световното изложение в Шанхай на тема „Град със споделено наследство“ - с тези думи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри Националния ден на България на ЕКСПО 2010. Той подчерта, че българското участие на Световното изложение представя малка част от визията ни за бъдещето. Българското участие и цялостната експозиция са подготвени и организирани от Международен панаир  Пловдив.
Националният ден  започна с изпълнение на химните на България и Китай, и издигане флаговете на двете държави пред сградата на ЕКСПО центъра на Световното изложение в Шанхай. “България е втората страна, която през 1949 г. е установила дипломатически отношения с Китай и сме щастливи, че участвате на ЕКСПО 2010”, подчерта  зам.-кметът на Шанхай Джао Вън.
Тя получи като подарък от министър Трайков копие на един от съдовете от Панагюрското златно съкровище.  Джао Вън върна жеста с китайска ваза и албум на ЕКСПО 2010. Половинчасов концерт с автентична българска музика и танци изнесе ансамбъл „Тракия” с ръководител проф. Даниела Дженева.
По-късно официалните лица разгледаха китайския павилион, а министър Трайков се подписа в почетната книга. След това делегацията се отправи към българския щанд на ЕКСПО 2010, където министър Трайчо Трайков и зам.-кметът на Шанхай Джао Вън прерязаха лентата, а  гостите разгледаха експозицията. 
 „Всяка нация се е постарала да покаже нещо интересно за себе си, което да развълнува и останалите. Смятам, че нашият павилион акцентира на нещо, което имаме, което е важно за всяко българско сърце. Особено, когато си далече от България за известно време и си мислиш за нея, това е, което ти идва на ум ”, отбеляза министър Трайков.  Нашата експозиция е на тема „Град със споделено наследство” и представя 12 културни пласта.
 „Днес наистина е един голям празник за всички българи. Много години се работи по този проект. Панаирът  и неговото ръководство направиха всичко възможно страната ни да се представи достойно. Това личи от реакциите и възхищението на всички, които са прекрачили прага на нашия павилион”, заяви Христина Колева, директор в Международен панаир Пловдив.
На Националния ден на България щандът  бе посетен и от много наши сънародници.  „Аз разгледах и други павилиони. Българският е сред най-представителните. Мисля, че представя чудесно страната ни”, беше мнението на Георги Генчев.
Националният ден на България продължи с изпълнения на ансамбъл „Тракия” и с официален коктейл, даден от министър Трайков за представителите на страните-участници в Световното изложение. В него се представят близо 250 държави и международни организации. ЕКСПО 2010 продължава до 31 октомври. Очаква се да бъде посетено от 100 млн. души.

Назад

Нагоре